Harol krijgt erkenning voor verregaande duurzame inspanningen

Specialist in zonwering ontvangt certificaat voor Voka Charter Duurzaam Ondernemen

Als erkenning voor haar grote inspanningen op het vlak van duurzaamheid ontving Harol - het Belgische familiebedrijf gespecialiseerd in rolluiken, zonwering en terrasoverkappingen - zopas het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Het bedrijf, dat gevestigd is in Diest met een productiesite van 50.000 m² en een eigen windturbine, werkte het voorbije jaar heel concreet 21 duurzame actiepunten uit die grotendeels ook al in de praktijk werden gebracht. “Onze toekomstgerichte visie gaat verder dan de producten die we maken. Ook in de manier waarop we ons bedrijf beheren, willen we écht duurzaam zijn”, zegt CEO Annick Draelants.

Een eigen windturbine zorgt er al een hele tijd voor dat de productie van Harol op groene energie werkt, maar de ambities werden intussen alleen maar verder aangescherpt. Zo zijn de productiefaciliteiten uitgerust met gerecyclede watersystemen, wat resulteert in een pak minder waterverbruik. Het bedrijf recycleert maar liefst 99% van haar afval. En de Harol-vestiging in Diest is nota bene Bijna-Energie Neutraal en heeft een prachtige tuin.

Het is slechts een greep uit de vele, grote projecten die op gang werden getrokken om Harol qua duurzaamheid een paar niveaus hoger te tillen. Al deze concrete acties werden sinds 2023 vertaald in het VCDO-actieplan, het Voka Charter Duurzaam Ondernemen, en bestaat uit niet minder dan 21 concrete actiepunten. Dat ze het professioneel aanpakken mag blijken uit de gevolgde strategie: de verschillende actiepunten spelen in op 10 van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN.

Intussen wordt de grote inzet op vlak van duurzaamheid ook beloond. Na een grondige evaluatie door een team van onafhankelijke experts, ontving Harol gisteren, samen met heel wat andere bedrijven, een certificaat als laureaat voor het Voka Charter Duurzaam Ondernemen.

“Deze erkenning maakt ons bijzonder trots”, vertelt CEO Annick Draelants. “Met concrete acties dragen we actief bij aan de bescherming van onze planeet en het efficiënt gebruik van grondstoffen en materialen. Dit maakt Harol tot een milieubewuste partner voor consumenten en bouwprofessionals, die streven naar duurzame oplossingen zonder concessies te doen aan kwaliteit en comfort.”

Actiepunten

Een van de meest opmerkelijke actiepunten die Harol op het getouw zette, draait om de eigen windturbine op de site, waardoor ze jaarlijks liefst 3.600 ton CO₂-uitstoot besparen. Opzet van het actieplan is om het rendement nog verder te verhogen, met alle positieve gevolgen vandien qua besparing van de CO2-uitstoot. Harol wil zo het gebruik van beschikbare groene energie verhogen van 53% naar 70%. En ze zijn op de goede weg: in 2023 werd al een stijging tot 64% opgetekend.

Daarnaast startte Harol met het sensibiliseren van haar klanten over het kleurgebruik. Doel: het poederlakafval verminderen. Begin 2023 besloot het bedrijf het aantal kleuren in hun aanbod te verminderen, waardoor meer van dezelfde kleur poederlakken en het recupereren van poeder mogelijk werd. De evaluatiecommissie van VOKA prees Harol alvast voor dit initiatief, waarbij ook de milieukosten geïntegreerd werden in de prijs naar de klanten.

Nog zoiets waar Harol hard op focust: nieuwe ontwikkelingen rond circulaire economie en ecodesign. Via het actief toepassen van ecodesign principes trachten we de levensduur van onze producten te verlengen en het aantal onderdelen te minimaliseren om zo het aantal grondstoffen zo beperkt mogelijk te houden. Wetende dat 80% van de milieu-impact van producten tijdens de ontwerpfase wordt bepaald, kan dit initiatief op heel wat aandacht van de experten in de jury rekenen.

Gedurfd plan

Verder worden er ook grote inspanningen geleverd op maatschappelijk vlak, denk aan preventie en mentaal welzijn op het werk. Zo werden vorig jaar in totaal 57 opleidingssessies georganiseerd en kreeg elke medewerker 32 uur individuele training, ruim méér dan wettelijk vereist in de sector. Eén van de andere actiepunten was de opening van de Harol gym en de hersensibilisering rond fietsleasing en fietsvergoeding om meer mensen in beweging te krijgen.

Zeker noemenswaardig zijn de inspanningen van Harol rond een transparant loonbeleid, waarbij gelijkheid, duurzaamheid en marktconformiteit centraal staan, helemaal in lijn met de toekomstige ESG-richtlijnen. De evaluatiecommissie was dan ook zeer positief over de inspanningen rond preventie en mentaal welzijn en feliciteerde Harol voor de manier waarop er aan kennisdeling binnen de sector wordt gedaan.

Harol nam het duurzaamheidscertificaat van Voka gisteren alvast met trots in ontvangst en bedankte zowel haar medewerkers, partners als klanten om mee te geloven in hun duurzame ambities. “Onze deelname aan het Voka Duurzaamheidscharter mag op z’n minst een gedurfd plan genoemd worden, waar we vol enthousiasme voor blijven gaan", ​ zo luidde het.


Over Harol

In vijfenzeventig jaar ontwikkelde Harol zich tot een van de meest toonaangevende fabrikanten van hoogwaardige duurzame zonwering, rolluiken, screens en buitenleven oplossingen in Europa. Alle producten worden op maat gemaakt in de fabriek in Diest (België) en voldoen aan de hoogste kwaliteits- en veiligheidseisen waardoor je jarenlang plezier beleeft aan een Harol-oplossing. Met het bedrijfsmotto ‘We believe in natural cooling’ zet Harol zich actief in om een beweging te starten naar een groenere toekomst en te kiezen voor duurzame oplossingen.

 


PERSCONTACT

Isabelle Wintmolders, Harol

0477 638963

isabelle.wintmolders@harol.be

 

Dajo Hermans, Story Fwd

0478 84 42 45

dajo@storyfwd.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Story Fwd

Story Fwd focust op duurzame, maatschappelijke verhalen. Wij zijn een SR-bureau: geen "Public Relations", maar "Sustainable Relations".  Story Fwd helpt bedrijven en organisaties om hun duurzame plannen en projecten scherp te stellen. Dat is belangrijk, want duurzaam handelen is mooi, maar anderen ermee inspireren is het begin van elk nieuw duurzaam impactvol verhaal.