Gentse projectontwikkelaar wint Global Award for Excellence en krijgt met Minerve-woonwijk wereldwijd erkenning voor duurzame pioniersrol 

Revive viert 15-jarig bestaan met indrukwekkende resultaten

  • De Edegemse woonwijk Minerve is door het Urban Land Institute (ULI) verkozen tot één van de winnaars van de Global Award for Excellence, wereldwijd één van de meest prestigieuze onderscheidingen in de vastgoedsector. 
  • Het is de absolute kers op de taart voor Revive, de meest duurzame projectontwikkelaar van ons land die net dit jaar ook zijn 15-jarig bestaan viert. 
  • De balans die ze opmaken is indrukwekkend: 35 hectare aan vervuilde stadskankers in Vlaanderen en Brussel - vergelijkbaar met de oppervlakte van iets meer dan 50 voetbalvelden - werden de voorbije vijftien jaar opgekuist. 40% van die vaak zwaar vervuilde fabrieksites werd omgevormd tot toegankelijke groenzones. Maar ook: op diezelfde zwaar verloederde - en intussen gesaneerde - sites vonden ruim 130 sociaal gedreven organisaties gratis onderdak. 

Het van oorsprong Gentse bedrijf was in 2009 de eerste vastgoedspeler in ons land die resoluut focuste op duurzaamheid - en dat in een tijd dat het begrip ‘duurzaamheid’ nauwelijks gekend was. Ze deden dat door brownfields, vaak oude fabrieken met een vervuilde bodem, te saneren en om te vormen tot nieuwe projecten voor bewoning of andere bestemmingen. Nicolas Bearelle was de oprichter, Piet Colruyt stond mee aan de wieg. 

Vijftien jaar na hun pioniersrol krijgt nu één van hun projecten, de Minerve-woonwijk in Edegem, zowel op Europees niveau als wereldwijd de hoogste erkenning. Zo mocht Revive zopas - samen met zes andere internationale spelers - de ULI Global Award for Excellence in ontvangst nemen, nadat ze amper een week geleden ook al de Europe Award for Excellence wegkaapten. Beide awards, uitgereikt door de belangrijkste internationale belangenorganisatie van de sector, behoren tot de meest prestigieuze vastgoedprijzen ter wereld. 

Geen woorden, maar daden

Omdat de vastgoedsector intussen in grote getallen duurzaamheid claimt, maakte Revive - vijftien jaar later - een feitelijk bilan op. Dat resulteert nu in een uitvoerig Impact Rapport, opgesteld volgens de Europese standaarden, met tientallen opvallende resultaten.

In totaal realiseerde Revive de voorbije 15 jaar 17 nieuwe leefbare en toegankelijke buurten in eigen land. En tientallen gelijkaardige projecten komen er de volgende jaren aan. Opvallend bij dit alles: de projectontwikkelaar kuiste alleen al in Vlaanderen en Brussel, binnenstedelijk, 35 hectare stadskankers op. 93% van die gronden was zwaar vervuild. Stuk voor stuk werden deze terreinen weer leefbaar en toegankelijk gemaakt, en geïntegreerd in de buurt. Zo werd alleen al 40% van die sites omgetoverd tot toegankelijke, biodiverse groenzones. Met andere woorden: in onze steden zorgde Revive op z’n eentje voor 11 hectare nieuw, collectief stadsgroen. 

Op wereldschaal gaat het om een druppel op een hete plaat, beseft het bedrijf: “Maar in het ​ hart van onze Vlaamse steden, én in Brussel, maakte het een wereld van verschil”, zo luidt het. 

“We weten allemaal hoe anders het zou geweest zijn als elke projectontwikkelaar consequent gelijkaardige prioriteiten en duurzame waarden naar voren had geschoven. Dit soort feiten toont aan dat de vastgoedsector heel wat maatschappelijke sleutels in handen heeft. Alleen moeten woorden ook in daden worden omgezet”, aldus Nicolas Bearelle, oprichter en uitvoerend voorzitter van Revive. 

Beter dan wettelijke normen

Dat 40% van al hun projecten puur uit natuurherstel bestaat, mag opmerkelijk genoemd worden. Meer nog: dat is méér dan wat in de originele ambities van de natuurherstelwet staat. Zo wil Europa om de Green Deal waar te maken 30% van de gedegradeerde ecosystemen herstellen tegen 2030, en 10% van de steden bedekken met bomen. Revive doet het in se al sinds 2009 vrijwillig beter. 

En nog zoiets: door de manier waarop Revive bouwt, wordt er gemiddeld 41% energie minder verbruikt dan wettelijk opgelegd, wat jaarlijks voor een besparing van 254 ton CO2-uitstoot zorgt. ​ 

“Thema’s zoals betaalbaar wonen, energiezuinig bouwen, de betonstop: ze zijn nu zeer actueel maar in feite is het een oud zeer. Omdat zowel overheden als investeerders het nu opleggen, springt iedereen op de kar. Maar voor ons is er nooit een andere focus geweest, en de cijfers bewijzen het. We lopen al jaren voorop op de huidige standaarden en wetgeving”, aldus Nicolas Bearelle.

Aanpak eenzaamheid 

Revive was het eerste B-Corp bedrijf in ons land en pionierde in Vlaanderen als brownfield-ontwikkelaar. Maar Revive beperkt haar maatschappelijke scoop niet enkel tot de klimaatdoelstellingen en focust ook op het sociale aspect van wonen, en dus op het samenbrengen van mensen. Dat is broodnodig, want volgens gezondheidsinstituut Sciensano zijn de signalen alarmerend: 51.6% van de volwassen Vlamingen geeft aan zich middelmatig tot ernstig eenzaam te voelen. 

Revive heeft alvast een pak ervaring met sociale activatie: meer dan 130 sociaal gedreven organisaties vonden de voorbije 15 jaar onderdak op één van de Revive-ontwikkelingen en er werden méér dan 1000 ontmoetingsmomenten gecreëerd. En ook noemenswaardig: een kwart van wat ze tot nu ontwikkelden (27%), bestond uit cohousing of een andere alternatieve woonvorm. 

“Met het creëren van bv. buurtschuren en tijdelijke invullingen staat ruimte voor ontmoeting centraal in elk projectontwerp. We bouwen elke site autoluw en laten park-, speel- en ontmoetingszones primeren. Bovendien hebben we een groeiend intern team van community builders die zich focussen op bewoners samenbrengen, integratie in de omliggende buurt en opzetten van lange termijn initiatieven die interactie en participatie bevorderen”, zegt CEO Alexandre Huyghe.

Al maakt de overheid het er niet altijd makkelijker op, zo nuanceert de projectontwikkelaar.

“Er is een fundamenteel verschil tussen wat je vergund krijgt en wat de maatschappij vraagt. We worden bijvoorbeeld nog altijd te vaak verplicht om te bouwen voor het klassieke gezin met twee kinderen. Dat is een voorbijgestreefd ideaal, maar toch vraagt de overheid ons om twee- en drie slaapkamerappartementen te bouwen. Grote appartementen dus. En groot is nu eenmaal duur. Op die nagel moeten we durven blijven kloppen, zodat de zaken in het belang van de maatschappij ten goede veranderen”, besluit Nicolas Bearelle. 

Het Impact Rapport van Revive, opgemaakt volgens de laatste ESRS (European Sustainability Reporting Standards), kan geraadpleegd worden via www.revive.world.

Alle beelden zijn vrij te downloaden, mits vermelding van Revive.


PERSCONTACT

Dajo Hermans, Story Fwd, 0478 84 42 45, dajo@storyfwd.be

Minerve Woonwijk
Minerve Woonwijk
Minerve Woonwijk
Minerve Woonwijk

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Story Fwd

Story Fwd focust op duurzame, maatschappelijke verhalen. Wij zijn een SR-bureau: geen "Public Relations", maar "Sustainable Relations".  Story Fwd helpt bedrijven en organisaties om hun duurzame plannen en projecten scherp te stellen. Dat is belangrijk, want duurzaam handelen is mooi, maar anderen ermee inspireren is het begin van elk nieuw duurzaam impactvol verhaal.