Stormloop op 'betaalbare' appartementen in nieuwe stadswijk Nieuw Overleie
Opmerkelijk: “Verschillende mensen die hun hele leven al huurden, zijn erin geslaagd eigenaar te worden van kwalitatieve woning of appartement"
- Sinds het bouwproject van de Kortrijkse stadswijk Nieuw Overleie eind vorig jaar werd aangekondigd, kwam er een stormloop van geïnteresseerde kopers op gang. In tijden dat de woondroom voor velen almaar verder af lijkt, groeit Nieuw Overleie uit tot een schoolvoorbeeld van hoe je een nieuwe stadswijk kan realiseren die voor Jan Modaal nog betaalbaar is.
- Sinds begin dit jaar meldden zich zo’n 700 geïnteresseerde kopers. Het resultaat: meer dan de helft van de appartementen (fase 1) is intussen verkocht. 70% van de mensen die er gekocht heeft, zal er ook effectief zelf gaan wonen.
- En nog opmerkelijker: het gaat om betaalbare panden (en luxueuzere dakappartementen), maar daarom zeker niet minder kwalitatief. Het project omvat parktuinen, vlakbij het water, op loopafstand van het centrum, en is voorzien van geothermie.
- En zelfs dan: tussen de huidige kopers zitten heel wat mensen die tot nu toe altijd een appartement of woning moesten huren en intussen eigenaar zijn kunnen worden.
- Voor jongeren onder de 30 jaar werd een unieke stimulus voorzien door bij aankoop een premie van 5.000 euro te schenken. Voor sommigen was dit ongetwijfeld het nodige duwtje in de rug, maar voor een aantal jonge mensen gooiden de hoge eisen van de bank om een lening te krijgen roet in het eten, concludeert Philippe Janssens van vastgoedontwikkelaar Immpact.
Door de ietwat verouderde stadswijk nieuw leven in te blazen en tegelijkertijd in zowel het ontwerp- als bouwproces rekening te houden met de betaalbaarheid, mag Nieuw Overleie - de nieuwe stadswijk die weldra zal verrijzen op de oude Eandis site - nu al een succesverhaal genoemd worden. Concreet: van de vijftig betaalbare appartementen die de voorbije maanden op de markt zijn gekomen - op een totaal van 102 - waren de eerste dertig in een mum van tijd verkocht. Van de resterende appartementen zijn er intussen al verschillende in optie genomen door potentiële kopers, waardoor de finale verkoop van fase 1 zo goed als zeker na de zomer afgelopen zal zijn. En dat is bijzonder snel, zeker in deze economisch moeilijke tijden.
"Kortrijk trekt mensen uit heel West-Vlaanderen aan, en de nog relatief betaalbare vastgoedprijzen spelen daar zeker een rol in”, zegt Wout Maddens, Schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwingsprojecten. “Kortrijk zet al een tijd in op stadsvernieuwingsprojecten, waarvan Nieuw Overleie een zeer goed voorbeeld is. Vanuit heel Vlaanderen kijken ze naar dit soort projecten, die mogelijk zijn doordat er slim gebouw wordt in een buurt die in volle heropbouw is en dus nog gigantisch veel potentieel heeft. Bovendien zorgen we er met dit soort nieuwe en betaalbare bouwprojecten ook voor dat mensen toch nog eigenaar kunnen worden en zo op de woonladder kunnen groeien."
Nieuwe stadswijk
Zowel gezinnen als singles tonen een vernieuwde belangstelling om in Kortrijk te gaan wonen. De duurdere woningmarkt in andere centrumsteden is een belangrijke reden. Maar ook de heropwaardering van bepaalde buurten en het groeiend aanbod dat de vastgoedprijzen kan milderen, zijn zaken die het voor kopers aantrekkelijk maken. Een appartement in Vlaanderen kost gemiddeld 267.429 euro, in Kortrijk is dat 260.000 euro, en in Nieuw Overleie starten de prijzen al vanaf 229.500 euro.
De bouwwerken werden vandaag alvast in gang getrapt met een eerste spadesteek, onder meer in het bijzijn van Schepen Wout Maddens, aannemer Van Laere - dat deel uitmaakt van het beursgenoteerde Ackermans & Van Haaren - en projectontwikkelaar Immpact, die in Antwerpen bekendstaat als marktleider in het betaalbare segment en na Brussel nu ook zijn expertise uitrolt over Kortrijk.
Hoge eisen van banken
Opmerkelijk is dat de projectontwikkelaar de voorbije maanden een unieke “premie” van 5.000 euro voorzag voor -30’ers. Daardoor slaagden een aantal jonge mensen erin om effectief tot een aankoop over te gaan, maar dat was helaas niet voor alle jonge kandidaat-kopers het geval. Eén van de redenen die daarvoor wordt aangehaald, is de (te) hoge eigen inbreng die banken verwachten vooraleer ze een krediet afsluiten.
“We doen er alles aan om de woondroom voor jongeren mogelijk te maken”, vertelt Philippe Janssens van Immpact. “Dat is altijd al ons doel geweest, en gelukkig slagen we daar ook in. Alleen hebben we uiteraard niet alle parameters zelf in de hand, waardoor sommigen toch nog uit de boot vallen. Daarom bekijken we nu andere opties om jonge mensen een duwtje in de rug te geven. Zo denken we eraan om hen uitstel van betaling te geven, tot de werken effectief afgerond zijn en het appartement bewoond kan worden. Als jonge mensen pas moeten betalen wanneer ze hun nieuwe woning ook effectief kunnen intrekken, dan kan dit voor sommigen helpen.”
Van geothermie over zonnepanelen tot warmtepompen
Ook opvallend: Nieuw Overleie wordt zonder twijfel één van de meest duurzame stadsontwikkelingen in Kortrijk. Zo wordt er als verwarming geothermie voorzien, net zoals er zonnepanelen en warmtepompen komen. Die energiezuinigheid zal zich eveneens in een lagere woonkost voor de toekomstige bewoners vertalen.
Naar verwachting zullen de werken helemaal afgerond zijn in de tweede helft van 2026. De verkoop van fase 2, de laatste 50 appartementen, start allicht in oktober van dit jaar.
Beelden zijn vrij van rechten.
Perscontact
Mathilde Krol, communicatie (Story Fwd), +32 489 31 60 84, mathilde@storyfwd.be
Kevin Perez, Chief Commercial Officer Immpact, +32 499 59 99 72
Wout Maddens, Schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwingsprojecten, +32 474 92 22 82