Herbestemmingsdag pakt grote publiek straks massaal mee richting circulaire business

Van oude fabrieksgebouwen tot bedrijven die circulariteit voorop zetten: oproep aan circulaire bedrijven en organisaties om massaal de deuren open te gooien op Herbestemmingsdag

Een oud fabrieksgebouw dat omgebouwd wordt tot een bruisende coworking space. Of afgedankt hout dat een tweede leven krijgt in de vorm van stijlvolle meubels. Het is in beide gevallen herbestemming in actie. Na het succes van Herbestemmingsdag 2024, waar duizenden geïnteresseerden hun weg naartoe vonden, volgt op zondag 18 mei de tweede editie. ​ En opmerkelijk: waar vorig jaar de focus vooral op vastgoed lag, breidt de organisatie haar horizon nu uit naar tal van andere sectoren die op één of andere manier met hergebruik bezig zijn. Nog tot eind deze maand kan iedereen – van bedrijven over organisaties tot particulieren – zijn of haar “circulair” herbestemmingsproject indienen. De organisatoren lanceren dan ook een oproep en vragen bedrijven en organisaties met een herbestemmingsverhaal om zich massaal te blijven inschrijven.

Herbestemmen betekent méér dan alleen hergebruiken. Het is een duurzame manier om bestaande materialen, gebouwen en producten een nieuwe functie te geven, zonder onnodige verspilling. Van leegstaande kerken die culturele hotspots worden tot oude jeans die worden omgetoverd tot isolatiemateriaal: de mogelijkheden zijn eindeloos. En exact dat willen de organisatoren achter Herbestemmingsdag 2025 duidelijk maken. De tweede editie gaat door op zondag 18 mei, en telt nu al tal van projecten, verspreid over heel Vlaanderen.

Maar de organisatie hoopt op een nog massalere opkomst van projecten. De eerste editie van Herbestemmingsdag, in mei vorig jaar, was al een schot in de roos: 25 projecten openden hun deuren voor bijna 5.000 geïnteresseerden. Maar er is nog veel meer potentieel, menen initiatiefnemers Pieter Verfaillie en Ruben Willaert.

“Het succes van 2024 was voor ons het bewijs dat herbestemmen leeft. We willen dat momentum nu doortrekken: we geloven dat er nog veel meer grote en kleine inspirerende voorbeelden te delen zijn. Herbestemmen moet meer dan ooit getoond worden als duurzaam principe. Intussen hebben al heel wat projecten zich aangemeld, al hopen we het aantal van vorig jaar te overtreffen. Door al die verborgen parels nog meer en beter te leren kennen, zullen mensen vanzelf zien hoe gigantisch de meerwaarde is”, aldus Pieter Verfaillie en Ruben Willaert.

Tot 70% minder CO2-uitstoot

Herbestemming is een gemene deler aan het worden in onze maatschappij, luidt het. Daarom wordt alles in stelling gebracht voor een tweede, uitgebreidere editie. ​

"Herbestemmen is belangrijker dan ooit geworden voor onze planeet en de mensen die erop leven”’, aldus Pieter Verfaillie. “Zo is er 50 tot 70% minder CO2-uitstoot bij het herbestemmen van gebouwen. 90% van het bouwafval kan trouwens gerecylceerd worden, maar in de realiteit zien we dat slechts een fractie ervan een tweede leven krijgt. Maar natuurlijk, herbestemmen gaat verder dan alleen gebouwen. Zo kunnen voedseloverschotten verwerkt worden in duurzame cosmetica of worden oude deuren en vensters omgetoverd tot trendy interieurobjecten.”

Van Kortrijk over Mechelen tot Ronse

Daarom lanceren ze nu een ruime oproep: heb je als particulier, bedrijf of organisatie een project dat een tweede leven mogelijk maakt, meld je dan zo snel mogelijk aan.

Eén van de grote trekkers op 18 mei wordt BeFactory, een bedrijf dat biocirculair renoveert, unieke meubelen maakt van ontgonnen materialen en eetbare tuinen ontwerpt en aanlegt. Tijdens het weekend van Herbestemmingsdag zetten ze hun deuren van het Wagenhuys in Ronse - nota bene op een erfgoedsite - open voor het publiek.

Even opmerkelijk is de Deelfabriek in Kortrijk: een oude brandweerkazerne die herbestemd werd tot een bruisende plek voor delen, ruilen en herstellen. Er zijn een aantal ruilwinkels, uitleenwinkels en herstelateliers. De Deelfabriek huisvest 18 initiatieven en wordt gedragen door vrijwilligers.

En dan, vrij uitzonderlijk en uniek: de Refuge in Mechelen, wat ooit een schuilplaats was voor reizende kloosterlingen en binnenkort herbestemd wordt tot een eigentijdse kantoorruimte met respect voor het verleden en oog voor de toekomst.

Ook op de website www.herbestemmingsdag.be vind je meer info van de diverse regionale projecten die de deuren openzetten.

Inschrijven kan via: https://www.herbestemmingsdag.be/nl/project

PERSCONTACT

Pieter Verfaillie, hello@herbestemmingsdag.be 0485 50 47 77

Dajo Hermans, dajo@storyfwd.be 0478 84 42 45

Website: www.herbestemmingsdag.be

 

 

 

 

Share

Latest News

Website preview
Grote gezinnen vinden geen “geschikte gezinswoning” meer op de huurmarkt
Vastgoedmakelaars trekken de alarmbel: nauwelijks 1 op 20 huurpanden is geschikt voor grote gezinnen (en zelfs die voldoen vaak niet) 
story-fwd.prezly.com
Website preview
CENTURY 21 schakelt versnelling hoger in België en Groothertogdom Luxemburg
Expansie toont zich: nieuwe netwerkverantwoordelijke en 40 nieuwe vastgoedmakelaars in Luxemburg
story-fwd.prezly.com
Website preview
Belgen die tweede verblijf in Spanje verhuren, moeten daar voortaan expliciet toestemming voor krijgen
4 op de 10 Belgen met Spaans buitenverblijf hebben schrik van verstrengde verhuurwetgeving
story-fwd.prezly.com

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Story Fwd

Story Fwd focust op duurzame, maatschappelijke verhalen. Wij zijn een SR-bureau: geen "Public Relations", maar "Sustainable Relations".  Story Fwd helpt bedrijven en organisaties om hun duurzame plannen en projecten scherp te stellen. Dat is belangrijk, want duurzaam handelen is mooi, maar anderen ermee inspireren is het begin van elk nieuw duurzaam impactvol verhaal.