Grote gezinnen vinden geen “geschikte gezinswoning” meer op de huurmarkt

Vastgoedmakelaars trekken de alarmbel: nauwelijks 1 op 20 huurpanden is geschikt voor grote gezinnen (en zelfs die voldoen vaak niet) 

PERSBERICHT

  • Grote gezinnen vinden in Vlaanderen niet of nauwelijks nog een ruime gezinswoning die voor hen geschikt is. Daar zijn vooral nieuw samengestelde gezinnen of in heel wat gevallen ook gezinnen met een migratieachtergond en meerdere kinderen het slachtoffer van. 
  • Amper 1 op de 20 panden op de private huurmarkt heeft vier of meer slaapkamers. En dan is er nog een ander probleem: van die weinige grote panden die er zijn, is ofwel de kwaliteit ondermaats ofwel ligt de huurprijs relatief hoog. Gemiddeld bedraagt de huurprijs voor dit soort grote woningen op 2.098 euro/maand. 
  • Vastgoedmakelaars trekken aan de alarmbel: dagelijks krijgen ze grote gezinnen met drie, vier of meer kinderen over de vloer die op zoek zijn naar een gepaste gezinswoning om te huren. Meer nog: heel wat makelaars kunnen de vraag van OCMW’s en andere hulpinstanties die zelf met de handen in de haren zitten niet meer bijhouden, zo meldt SPOTTO, het immoplatform van de Vlaamse vastgoedmakelaars, dat de situatie via een uitgebreide analyse in kaart bracht. 

​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ***

Dat het sowieso niet evident is om een eigen stulpje te vinden op de huurmarkt, is een problematiek die geregeld ter sprake komt. Vaak komt dan de moeilijke situatie voor jonge koppels of singles aan bod. Maar dat de situatie voor grote gezinnen nog een pak dramatischer is, komt zelden of nooit ter sprake, stelt Willem Degol, zelf vastgoedmakelaars en voorzitter van Spotto. ​ 

Het immoplatform dat twee jaar geleden vanuit de Vlaamse vastgoedsector zelf werd opgericht en op die manier ook goed de vinger aan de pols kan houden, krijgt van tal van vastgoedmakelaars te horen dat het tekort aan “ruime gezinswoningen” met de dag groter wordt. In die mate dat niet alleen de zoekende gezinnen zich geen raad meer weten, maar ook OCMW’s en andere hulpinstanties trekken aan de mouw van de makelaars omdat de sociale woningmarkt hen geen geschikt pand kan bieden. ​ 

Geen luxe villa’s, maar ruime gezinswoning 

De cijfers spreken voor zich: volgens de analyse van Spotto, gebaseerd op 43.450 datagegevens, telt de private huurmarkt in Vlaanderen 1 pand op de 20 (5,8%) met vier slaapkamers of meer. Daarbij gaat het zeker niet om luxe-villa’s, maar om ruime doorsnee gezinswoningen met een oppervlakte van circa 150 m2 of meer. In het gros van de gevallen gaat het om huizen, in een luttel aantal gevallen om appartementen. 

“Uiteraard is de trend naar kleiner wonen begrijpelijk, maar de maatschappij evolueert niet alleen richting singles. En blijkbaar is men dat onderweg ergens vergeten”, stelt Willem Degol zelf makelaar en voorzitter van Spotto. “Nieuw samengestelde gezinnen met vier, vijf of meer kinderen zijn niet langer de uitzondering, simpelweg omdat beide partners vaak al kinderen hebben uit hun vorige relatie. Die mensen zoeken geen villa, maar gewoon iets dat geschikt is voor zichzelf als koppel en hun kinderen. ​ Realistisch gezien, heeft zo’n groot gezin in deze tijden toch minimaal drie slaapkamers nodig, en vaak is dat zelfs te klein, zeker ook omdat er vandaag veel van thuis gewerkt wordt.”  

Maar in veel gevallen moeten die grote gezinnen zich tevreden stellen met wat er op de markt is, zo luidt het: een te klein pand, een energieverslindend en vaak afgeleefd pand, of een woning met een hoge huurprijs. 

OCMW’s met handen in het haar 

Vastgoedmakelaars leggen de problematiek op tafel, omdat de vraag naar ruime gezinswoningen er niet kleiner op wordt. Dat heeft enerzijds te maken met het feit dat er almaar meer nieuw samengestelde gezinnen bijkomen: volgens de Grote Gezinsenquête van de Vlaamse overheid nam hun aantal tussen 2016 en 2021 toe van 11 naar 13%, en ook de jongste jaren is dat niet verminderd. Anderzijds worden ook “de allerzwaksten” getroffen, zo luidt het bij Spotto. 

“We krijgen in toenemende mate mensen met een migratieachtergrond over de vloer, die met hun gezin op zoek gaan naar een geschikte huurwoning. Die mensen kloppen soms noodgedwongen bij het OCMW aan, maar ook daar loopt die zoektocht niet altijd zo makkelijk. De private huurmarkt is dan de volgende stap, maar helaas moeten ook wij die mensen meer dan eens teleurstellen, omwille van het zeer geringe aanbod”, aldus Annouck Truyens van het Limburgse vastgoedkantoor Truyens Vastgoed. “Want in het algemeen is de krapte op de huurmarkt al groot, maar voor ruime gezinswoningen is ze gigantisch, zelfs problematisch.” 

Door het magere aanbod bedraagt de gemiddelde maandelijkse huurprijs voor 4 en 5-slaapkamer panden zo’n 2.098 euro, met heel wat uitschieters tot 3.000 euro en meer. De meer ‘betaalbare’ panden zijn dan weer vaak in de uithoeken van het land gelegen en laten geregeld kwalitatief te wensen over met slechtere EPC-scores (E of F). Zo heeft 8% van de grote panden een EPC-label E of F, 11,6% heeft een D-label, en in 16,4% is er een A-label. ​ ​ 

Stimuli voor erfgenamen van ruime gezinswoning 

Vooruitzichten die erop wijzen dat het aanbod qua grote panden op korte of middellange termijn zal toenemen, zijn er volgens de makelaars die bij de grootschalige analyse betrokken waren niet. Investeerders kopen alsmaar vaker kleine appartementen om te verhuren. Alle woningen of appartementen die er nu nog bijkomen op de markt, zijn dan ook vooral panden met één of twee slaapkamers. 

“De mogelijkheden voor grote gezinnen op de huurmarkt zijn minimaal”, zo luidt het bij Olivier Hilderson van de West-Vlaamse vastgoedgroep Omhil-Immo. “Daarom verdient deze problematiek meer aandacht van de overheid, die hier een stimulerende rol kan spelen. Jaarlijks erven vele Vlamingen een woning die nog van hun ouders is geweest en meestal wel ruimer is dan de meeste nieuwbouwwoningen. Misschien moet men die erfgenamen durven stimuleren om hun ouderlijk pand in orde te brengen en op de private huurmarkt te brengen.” 

  

Ter info: we brengen je graag in contact met een aantal grote gezin die deze problematiek ervaren en erover willen vertellen.

Website preview
Welkom bij Spotto
Vind slim, verkoop slim, informeer slim, huur slim, koop slim
www.spotto.be

PERSCONTACT

Dajo Hermans, Story Forward (communicatie)

0478 84 42 45 - dajo@storyfwd.be

Willem Degol, voorzitter Spotto

0499 80 73 61

 

 ​ 

 ​ 

 

Share

Latest News

Website preview
CENTURY 21 schakelt versnelling hoger in België en Groothertogdom Luxemburg
Expansie toont zich: nieuwe netwerkverantwoordelijke en 40 nieuwe vastgoedmakelaars in Luxemburg
story-fwd.prezly.com
Website preview
Herbestemmingsdag pakt grote publiek straks massaal mee richting circulaire business
Van oude fabrieksgebouwen tot bedrijven die circulariteit voorop zetten: oproep aan circulaire bedrijven en organisaties om massaal de deuren open te gooien op Herbestemmingsdag
story-fwd.prezly.com
Website preview
Belgen die tweede verblijf in Spanje verhuren, moeten daar voortaan expliciet toestemming voor krijgen
4 op de 10 Belgen met Spaans buitenverblijf hebben schrik van verstrengde verhuurwetgeving
story-fwd.prezly.com

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Story Fwd

Story Fwd focust op duurzame, maatschappelijke verhalen. Wij zijn een SR-bureau: geen "Public Relations", maar "Sustainable Relations".  Story Fwd helpt bedrijven en organisaties om hun duurzame plannen en projecten scherp te stellen. Dat is belangrijk, want duurzaam handelen is mooi, maar anderen ermee inspireren is het begin van elk nieuw duurzaam impactvol verhaal.