België maakt zich klaar voor grootste race van Europa met zonnewagens
Organisatie nodigt ook geïnteresseerde Elon Musk uit
- België bereidt zich voor op de grootste race in Europa met zonnewagens: de iLumen European Solar Challenge.
- Dit evenement, dat doorgaat in het weekend van 21 en 22 september op het Circuit van Zolder, kan wereldwijd op grote aandacht rekenen. En al zeker vanuit de auto-industrie die staat te springen om de nieuwste geteste technologieën over te nemen. De voorbereidingen zijn nu gestart, want hier wordt straks mee de toekomst van onze wereldwijde mobiliteit bepaald.
- Technologie die vaak nog ‘top secret’ is, wordt tijdens de race getest. Dit jaar wordt o.m. gekeken naar baanbrekende ontwikkelingen om de levensduur van batterijen voor elektrische wagens stevig te verlengen.
- En opmerkelijk: ook Elon Musk is uitgenodigd. Of hij zal komen, is nog niet duidelijk. Het is geweten dat hij al langer met interesse vanaf de zijlijn meekijkt naar wat hij met de geteste toptechnologie kan doen.
“In België zijn we er soms nog veel te bescheiden over, maar wereldwijd wordt deze race écht met grote ogen gevolgd”, luidt het bij Frans-Joseph Joosten, de drijvende kracht achter de iLumen European Solar Challenge. Niet alleen is het de grootste race op Europees niveau - en de 2e grootste ter wereld - het is ook wereldwijd de enige 24-uren uithoudingsrace voor zonnewagens. Elke twee jaar staat de race op de agenda op het voormalige F1-circuit van Circuit Zolder en trekt ze zonnewagensteams die universiteiten van over heel de wereld vertegenwoordigen. De grootste bollebozen uit heel de wereld troepen een weekend lang samen in Limburg, waardoor ook het bedrijfsleven en rekruteerders vaak vanop de zijlijn meevolgen.
Momenteel zijn er een 20-tal wagens uit 10 verschillende landen ingeschreven voor de race, en de registraties zijn nog even open. Eén van de deelnemende zonnewagens is die van het Belgische Innoptus Solar Team, voormalig Europees kampioen en huidig wereldkampioen. De lat ligt hoog, en dat is niet toevallig, want de race levert meer dan eens toptechnologie voor de auto-industrie van de toekomst. Hoe de auto van de nabije toekomst er zal uitzien, wat die zal kunnen, en welke nieuwe snufjes er verwacht kunnen worden: het wordt mee bepaald tijdens de iLumen European Solar Challenge in het Limburgse Zolder.
“Deze zonnewagens die hier straks gaan racen, belichamen de piek van technologische innovatie en duurzaamheid”, aldus initiatiefnemer Frans-Joseph Joosten. “Tijdens de race wordt technologie getest die later door de auto-industrie kan worden overgenomen, vergelijkbaar met de innovaties in Formule 1.”
Elon Musk
Twee jaar geleden maakte koning Filip er nog een ritje met een zonnewagen, maar ook nu worden opnieuw een aantal VIP's verwacht tijdens het raceweekend. De initiatiefnemers nodigden zo een paar maanden geleden o.a. Elon Musk uit voor het evenement, van wie geweten is dat hij dit soort races volgt. De interesse van Musk, die hebben ze al langer. Maar zijn officiële toezegging nog niet. Omdat nog steeds gewacht wordt op een bevestiging en het niet uit te sluiten is dat Musk onverwacht of last minute opduikt, blijven de organisatoren op zijn komst hopen.
“Elon Musk is iemand die tot de verbeelding spreekt. Je kan voor of tegen hem zijn, maar iedereen zal altijd moeten toegeven dat hij voor innovatie zorgt. Dat is waarom we hem hebben uitgenodigd. Als hij komt, staan we klaar om hem een onvergetelijke rondleiding te geven”, aldus Frans-Joseph Joosten. “We hebben hem nota bene ook beloofd te zullen trakteren op Belgium chocolates, je weet nooit dat het kan helpen.”
Experimentele toptechnologie
Dit jaar wordt tijdens de race o.m. gekeken naar batterijtechnologie die het bereik en de levensduur van elektrische auto's verder kan optimaliseren. Maw: een batterij die een pak langer meegaat dan enkele honderden kilometers - niet geheel oninteressant voor Tesla en diens eigenaar Elon Musk. Een aantal wagens zal ook experimenteren met de nieuwste, meest lichte en aerodynamische zonnepanelen en met het concept van de zelfrijdende auto.
"Heel wat experimentele technologieën worden tijdens de race voor het eerst getest. Jaren later komt de auto-industrie er dan mee naar buiten. De eerste batterijen voor elektrische auto’s zijn hier ooit getest, maar wie weet wordt het straks standaard om op te laden via zonnepanelen op de wagen”, aldus Robin Paenen, Regulations Manager. Nu al is er een zonnewagen-testmodel dat autonoom een parkeerplaats kan zoeken met het meeste zonlicht.”
Met slechts twee laadstops toegestaan in 24 uur, moeten de teams tijdens de race op het Circuit in Zolder hun technologische innovaties maximaliseren. Tijdens de vorige editie in 2022 legde de winnaar liefst 346 rondjes af, goed voor 1.388 km in 24 uur, met een gemiddelde snelheid van 58 km/u.
1 miljoen per wagen
De kostprijs per racewagen bedraagt circa één miljoen euro, wat nog maar eens aantoont hoe hoogtechnologisch en innovatief de race is. Inschrijvingskost per team bedraagt zo’n 4.450 euro. En ondanks al het enthousiasme over de innovatie is financiering vaak moeilijk te vinden.
"We kunnen een wereldwijde voortrekkersrol spelen, maar er is vanuit onze overheden absoluut nog meer aandacht - en middelen - nodig voor de technologische en innovatieve rol die ons land speelt”, aldus Robin Paenen.
Tijdens de iLumen European Solar Challenge zullen er in het nabijgelegen Congress Center ook infosessies opgezet worden over de mogelijkheden rond energiebesparing en andere actuele thema’s uit de hernieuwbare energiesector in Vlaanderen.
Alle foto's (zowel in de tekst hierboven als beneden) zijn vrij te gebruiken, mits vermelding van @iLumen.
Perscontact
Dajo Hermans
0478 84 42 45 - dajo@storyfwd.be
Frans-Joseph Joosten
0468 41 14 11 - frans@ilumen.solar